شیراز (ایتونا) – در پی انتشار اخباری مبنی بر کشف سکههای باستانی در منطقه بیضا و فروش آنها در حراجیهای نیویورک، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس اعلام کرد که این ادعاها هنوز اثبات نشده و نیازمند بررسیهای علمی و پژوهشی دقیق است.
جزئیات ادعا
در روزهای اخیر، خبری در برخی رسانهها منتشر شد مبنی بر اینکه دو سکه تاریخی مربوط به هرمز اول ساسانی و دوره هخامنشی در حراجی اشیای عتیقه نیویورک به فروش رسیدهاند. ادعا شده است که این سکهها طی عملیات حفاری غیرمجاز توسط دو نوجوان ۱۷ ساله در منطقه بیضای فارس کشف و سپس به نیویورک منتقل شدهاند.
واکنش مسئولان میراث فرهنگی
محمد ثابتاقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس، در واکنش به این اخبار اظهار داشت:
«با توجه به نظر کارشناسان و پژوهشگران، گرچه اصالت سکههای هخامنشی و ساسانی و اینکه این سکهها مربوط به مناطق جنوبی ایران تأیید شده، اما اینکه از منطقه بیضای فارس کشف شده، نیازمند بررسی علمی و پژوهشی است.»
وی تأکید کرد که در حال حاضر، این ادعا تنها یک فرضیه است و به اثبات نرسیده است.
پیشینه حفاریهای غیرمجاز در بیضا
ثابتاقلیدی با اشاره به سابقه حفاریهای غیرمجاز در منطقه بیضا افزود:
«در سال ۱۴۰۲، یک گروه هفت نفره شامل پنج متهم اصلی و دو نوجوان ۱۷ ساله در بیضای فارس اقدام به حفاری غیرمجاز کرده بودند. این اداره کل با طرح شکایت از متهمان در مراجع قضایی، پرونده رسیدگی به اتهام نامبردگان را در دست پیگیری دارد.»
پیگیریهای حقوقی برای استرداد سکهها
مدیرکل میراث فرهنگی فارس همچنین از تلاشهای حقوقی برای بازگرداندن سکههای مذکور به کشور خبر داد و بیان کرد:
«هماکنون وکیل محلی ایران در نیویورک از سوی وزارت میراث فرهنگی، استرداد سکههای ساسانی و هخامنشی به کشور را پیگیری میکند.»
اهمیت منطقه بیضا
شهرستان بیضا در ۲۶ کیلومتری شمال شهر شیراز واقع شده و از شرق با مرودشت همسایه است. این منطقه به دلیل موقعیت جغرافیایی و تاریخی خود، همواره مورد توجه باستانشناسان و علاقهمندان به میراث فرهنگی بوده است.
چالشهای پیشروی حفاظت از میراث فرهنگی
حفاظت از میراث فرهنگی و جلوگیری از حفاریهای غیرمجاز، همواره یکی از چالشهای اصلی در استانهای باستانی مانند فارس بوده است. تلاشهای مستمر برای افزایش آگاهی عمومی و تقویت قوانین مرتبط با حفاظت از آثار تاریخی، از جمله اقدامات ضروری در این زمینه محسوب میشود.
با توجه به اهمیت موضوع و حساسیتهای مرتبط با حفاظت از میراث فرهنگی، لازم است که ادعاهای مطرحشده با دقت و از طریق بررسیهای علمی مورد ارزیابی قرار گیرند. همچنین، همکاریهای بینالمللی و پیگیریهای حقوقی میتواند در بازگرداندن آثار تاریخی به کشور مؤثر باشد.